NLP kompetanse PMT coach

Hvordan tankespinn kan ødelegge enormt for deg

Image by jan mesaros from Pixabay

Tankespinn – det er negative tanker som får surre og gå oppe i hodet ditt, som du ikke blir ferdig med. Som tærer på deg. Innen mental trening kalles dette også for «katastrofehode».

Det er én ting jeg er svært motivert for om dagen: Det er å skrive i denne bloggen her. Jeg elsker denne bloggen! Den er min elskede hobby. Arbeidet gir meg «noe» positivt som jeg ikke kan forklare, dermed blir den en fryd å holde på med.

Men så er det de andre tingene som ikke er så lystbetont da…

For eksempel å kjempe i motgang, dag ut og dag inn, og å gå på med ny giv, tross motgang. Uten å få lønn for strevet, men med et håp om at morgendagen vil endre seg. «Fortsett å smile, fortsett å være glad».

Eller hva med de tingene som du selv ikke er herre over, men som du bare MÅ forholde deg til? Som sykdom, dødsfall i familien eller familiemedlemmer som trenger deg – eller ikke minst: korona situasjonen vi nå alle forholder oss til. Dette er ting du bare MÅ akseptere.

Likevel kan det tære på.

For: Livet dere, det er ikke lett.

Tankespinn – din ubevisste fiende

La meg her snakke litt om tankespinn.

Men la meg ikke her skrive som en coach som ikke selv har opplevd dette, eller en som har kommet forbi denne fasen – og nå vil gi deg mine råd. For jeg vet at vi alle sammen, alle mennesker, uansett hvor trent vi er i mental trening, opplever å ha tanker av negativ art fra tid til annen. Vi føler – og det vi føler er ikke alltid forbundet med det vi vet rasjonelt. Vi opplever nok også at vi dømmer andre mennesker. Men en ting har jeg lært på PMT utdanningen med Stein Kvalheim: VÆR MENNESKE. Gjør de “teite” tingene: Døm, lyv, vær hoven. Ikke slutt å vær menneske. Jeg vil ikke ha perfekte mennesker, sa Kvalheim. Nei, for hvem vil egentlig ha det?

Tankespinn – det er negative tanker som får surre og gå oppe i hodet ditt, som du ikke blir ferdig med. Som tærer på deg. Innen mental trening kalles dette også for «katastrofehode». I situasjoner hvor de blir altoppslukende, så har det gått for langt. De negative tankene har fått fotfeste hos deg på en slik måte at du (og de rundt deg) ikke får fred. Det er i disse situasjonene at du trenger hjelp. Hjelp til å rydde opp – og snakke ut om det, slik at du (og de rundt deg) kan få fred. Jeg kan hjelpe.

NLP samtalepartner i Arendal

Nå som jeg er i ferd med å ta en coachingutdanning med basis i NLP aspekter/kompetanse (jeg er i siste fase av utdanningen: eksamen leveres i dag og muntlig test gjenstår), så kan jeg faktisk hjelpe deg med å få tankene ut av hodet. I ett og et halvt år har jeg gått på en skole som gjør meg til en mental trener. Les mer om min PMT-utdanning hos Stein Kvalheim her. 

Derfor planlegger jeg nå å tilby timer med coaching ved siden av annen jobb (for tiden søker jeg jobb, men jeg holder også på å bygge opp mitt eget byrå, Text Me, som er et tekstbyrå som leverer tekster og research til bedrifter). På deltid vil jeg tilby meg som din samtalepartner og mentale trener, med tilholdssted i Arendal. Jeg har en leilighet i Arendal sentrum, og inviterer deg til å ta et Zoom møte med meg for en 45 min førstegangskonsultasjon. Jeg tar 350 kr timen (inkl mva) for første konsultasjon, og 500 kr (inkl mva) for timene etter dette (på det nåværende tidspunkt.) Etter at korona-situasjonen er over, vil jeg også tilby at vi tar timene hjemme hos meg.

Ta kontakt med meg hvis du vil vite mer.

Når fienden infiltrerer, selv om du vet at den er der

I det første avsnittet her i innlegget snakket jeg om tankespinn som en ubevisst fiende. Det er også fullt mulig å være bevisst på at du har tankespinn og at dette er din fiende, men at du likevel ikke klarer å la være å tenke det du tenker, og å føle det du føler. F.eks. kan du ha redsel for fremtiden. Eller sorg for fortiden som gikk tapt.

Angst = fokus på fremtiden

Depresjon = fokus på fortiden

Du vet at du ikke burde tenke slik som du tenker, men du klarer likevel ikke å la være å tenke slik.

Det er også slik at folk som har dårlig kosthold får dårlig kontakt med tankene sine. Betennelse i kroppen gir gærne tanker. Det blir en ond sirkel.

Sorg

I mange tilfeller vil det å være bevisst på at du IKKE burde tenke «slik eller slik», men at du allikevel gjør det,  være mer tærende på en person enn en person som har tankespinn, men ikke er bevisst på at han/hun ikke burde tenke slik. Dermed kan faktisk også psykologer og mentale trenere bli svært utsatt for «tenk positivt» tankegangen, men på en destruktiv måte. De vet at de “burde” tenke positivt – for dette har de lært, men de klarer det ikke. De har en sorg i seg, som de ikke blir helt kvitt.

Uansett hvem du er eller hva du sliter med, så kan du ta en prat med meg. Taushetsplikten er selvsagt en grunnleggende del av min virksomhet som privat samtalepartner og mental trener. Du er trygg her, og jeg snakker ikke med noen om denne delen av virksomheten, den bare «er der». Den trenger heller ingen form form markedsføring, annet enn at jeg selv skriver og deler fra egen kunnskap og erfaring.

Husk på:

Det er to ting som ødelegger mest for oss mennesker:

  1. Forventninger
  2. Sorg

Sorgen spiser oss opp innenfra. Vi vet vi må komme oss videre, akseptere vår nye livssituasjon etc etc, men egentlig lever vi fremdeles i fortiden og klarer ikke å gå videre følelsesmessig. Vi kjemper en daglig kamp med oss selv: Vi vil tenke positivt, men underbevisstheten vår “føler” noe annet. Det er svært tøft å oppleve denne tosidigheten. Den beste måten å komme ut av det på er å snakke om det.

Jeg har også lært en del øvelser som vil gjøre at du kommer i kontakt med ditt ubevisste sinn. Der kan vi rydde opp, slik at du lar fortiden være fortid – og den nåtiden som du forholder deg til i dag virkelig bli din nåtid, på godt og vondt. Det handler om aksept.

Få snakket ut

Det er ingen som dømmer deg for at du tenker som du gjør.

Du er bare nødt til å få snakket ut om det.

Ikke hold dine «dumme» tanker inne. Få de ut. Bruk meg som katalysator for å få de ut. Det spiller ingen rolle hvem du snakker med, bare du snakker med noen. For mange blir det for nært å snakke med familiemedlemmer, spesielt hvis det angår dem. Kompetanse om grunnleggende menneskelig psykologi gir både den som snakker og den som coacher en trygghet.

Ser frem til å høre fra deg.

You Might Also Like...

Ingen kommentarer

    Leave a Reply

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.