Entreprenørskap Gründerliv

Når bobla sprekker

Er i en litt spennende fase business-messig for tiden. Jeg kaller fasen “Når bobla sprekker”. Det handler om den fasen når man innser at man må legge ned bedriften. Tapet av “bestevennen” (ja det er jo det!) og hele ens tidligere identitet.

Her er meg for 2 år siden, fikk minnet på Facebook i dag:

Det er mange tanker rundt denne prosessen som blir ganske utleverende å legge ut her. Som mentaltrener med fokus på gründerskap, er jeg spesielt trent i å takle en gründers tilværelse med opp og nedturer, og å  “stå i det” vanskelige som skjer med et åpent og ærlig sinn. Å takle livets vanskeligheter – å hjelpe andre å takle disse – kan være krevende.

En del av gründerprosessen 

Derfor ser jeg på det jeg opplever nå, med å legge ned selskapet mitt – mitt første AS, som en del av gründerreisen. Både Jesus og mindfull-ness teori sier at vi ikke må bli for knyttet til materielle ting eller mennesker. Dette er selvsagt lettere sagt enn gjort, for vi elsker jo andre mennesker og “greiene” våre! Men noe av den viktigste lærdomen her i livet er å “la det gå det som går, og la det komme det som kommer”.

Dette bildet ble tatt sommeren 2016 i Finnmark, og det er jeg som sitter der! Jeg bare synes det passet litt. For nå har jeg klatret opp et høyt fjell, men så er det stopp. Da er det å skue utover – være stolt av egne bragder på veien – og ta en pause mens man finner ut sitt neste mål.

Og bare for å bevise at det er meg som faktisk sitter der, her er flere bilder fra den samme turen: 🙂

Bildene er tatt ved Kjøttvikvarden i Akkarfjord i Finnmark.

Hindringer er en del av reisen – det er ikke slutt!

Husk på det: reisen er ikke slutt. Hindringene er en del av reisen. De blokkerer den ikke. De er veien.

Jeg er ett hundre prosent sikker på at jeg kommer til å starte opp noe nytt en annen dag. Men noen ganger må man bare sette seg ned og skue utover – før man tar de neste stegene. Det kan ta år, eller bare noen måneder.
Hvis du er ny her, og er nysgjerrig på hva mitt første firma som AS var (jeg var frilanser med ENK før den tid) kan du lese innlegg om mitt firma “Text Me” her.

Neste steg: Ta deg tid

I det neste steget har jeg tenkt til å ta meg tid. GOD TID. For nå er det ikke like sikkert HVA jeg kommer til å starte. Nå må jeg stille meg selv spørsmålet: “Hvem er jeg?” Er jeg en interiør-elsker? Er jeg en selger? Er jeg en forfatter? Er jeg en mentaltrener og coach? Ja, jeg er alle disse tingene, men her må jeg velge et fokuspunkt.

Hvis du har mer enn 3 prioriteringer, så har du ingen prioriteringer!

Sitt i ro, og kos deg mens du sitter der

Akkurat nå har jeg fokus på helt andre ting: nemlig hus og hjem. Det er så gøy, spennende og jeg virkelig elsker den prosessen, men det er noe helt annet.  (Vi skal ut og kjøpe sofa i dag, turkis faktisk! 😀 )

Så hvis du “sitter i ro nå”, enten om du er arbeidsledig eller bare føler det skjer lite rundt deg, så vit at det er helt okey! En lykke i livet er å ha det godt mens man er i ro. Her kommer mental trening inn i bildet.

Min “sitte i ro” prosess hander ikke bare om å “gi slipp på” bedriften min. Den handler også om å gi slipp på, og selge leiligheten min. Å så vanskelig det er å “gi slipp”! Jeg har klart det nå, og den vakre leiligheten min jeg holder på å selge, den har denne lektre uteplassen – jeg tror jeg besvimer, det er så vakkert.:

“Lykkelig” i min egen boble

Ja jeg har følt en hel masse følelser rundt å innse at det “er slutt” (for meg og bedriften). Det tror jeg er helt normalt.

Å herregud, jeg var så lykkelig i min egen boble! Poff – så sprakk den. Bobla mi var bedriften min: min egentlig bestevenn. Den gav meg veldig mye glede. Andre ble glemt midt oppi alt. Jeg bare levde, og var så sykt glad. Det var tiltrekkende, det smittet over på meg selv: jeg så også veldig bra ut. Min visjon var at jeg skulle klare det. OBS! Det gikk ikke. Jeg fikk kreft, og alt stoppet opp. Kanskje hadde det stoppet opp likevel? Who knows? Sannsynligvis.

Suksess tar tid

Som en del av at “bestevennen min” ble borte har jeg fått helt nye mennesker rundt meg, blitt kristen (nyfrelst!), skiftet tilbake til mitt opprinnelige dåps-etternavn (Kjøllmoen) og har slitt mye med sinne, som spesielt oppstår ved inntak av alkohol. Egentlig har jeg sittet her og sørget, og det forstår svært få. De ser bare at du er skikkelig sint og amper – der og da, på dem. Så er det bare å komme slukøret og beklage. Stemmen inni hodet mitt sa også bare “Ta deg sammen!” og “Så heldig du er, tross alt”. Da trenger du noen som kan hjelpe deg å si til deg at: “vet du hva, det er helt greit, ta den tiden du trenger” (for eksempel en mentaltrener).

(Disse ordene i det siste avsnittet er gjengitt fra et tidligere notat jeg har skrevet om tema, men som jeg ikke publiserte da – siden det ble for utleverende).

Dette sitatet hjelper til å se perspektivet på en gründerreise på en litt annen måte. Suksess tar tid. Men du (og jeg) er nærmere nå.

Jeg vil også bare fortelle deg at hvis du har gått igjennom en vanskelig prosess, så er det mer normalt enn du tror – men folk kommer seg opp igjen, og går videre. Å klatre nedover fjellet er en egen prosess i seg selv, og den får bli tema i neste blogginnlegg 🙂

Følg med (Jeg har aldri lagt ned et firma før!)

 

God lørdagshilsen fra

 

 

You Might Also Like...